Misschien klinkt de term ‘oogmigraine’ niet bekend, omdat dit type migraine niet zo vaak besproken wordt. Toch kampen veel mensen regelmatig met deze symptomen. Een oogmigraine wordt als ‘migraine zonder hoofdpijn’ gezien, aangezien de tekenen meestal tussen de 5 en 30 minuten duren. Tijdens die tijd kunnen er visuele symptomen optreden, zoals flikkerende beelden of donkere vlekken, zonder dat er hoofdpijn is. Hoewel oogmigraine niet gevaarlijk is, kan het wel erg vervelend zijn.
Zowel volwassenen als kinderen en tieners kunnen last krijgen van oogmigraine, waarbij vrouwen het vaker ervaren dan mannen. Zo’n aanval is meestal van korte duur en heeft geen blijvende impact op je zicht. Meestal stopt het vanzelf binnen een half uur.
Oogmigraine verschijnt vaak in de vorm van visuele en soms neurologische symptomen, zonder dat er hoofdpijn bij komt kijken. Mensen die oogmigraine hebben, kunnen de volgende verschijnselen ervaren:
- Een groeiende vlek met gekartelde randen.
- Geometrische patronen.
- Een trillend zicht (lijkt op het effect van een fata morgana op een hete weg).
- Statische ruis (zoals bij een slecht tv-signaal).
- Een tijdelijk verduisterd zicht. Zwarte plekken die zich snel uitbreiden of je zicht belemmeren.
- Wazig kijken.
- Afwezigheid van kloppende hoofdpijn en misselijkheid, symptomen die typisch zijn voor andere vormen van migraine.
Meestal veroorzaakt oogmigraine, ondanks de ongemakkelijke momenten die het met zich mee kan brengen, geen schade. In zeldzame gevallen kunnen er problemen ontstaan met het netvlies of de bloedvaten in je oog. Permanente schade aan het zicht komt echter bijna nooit voor. Het is altijd verstandig om naar een dokter te gaan als je je zorgen maakt. Je arts zal vragen stellen over je symptomen en je ogen onderzoeken.
Omdat de episodes meestal kort duren, is medicatie of andere vormen van behandeling vaak overbodig. Veel medicijnen beginnen pas te werken nadat de oogmigraine vanzelf al is verdwenen. Er zijn echter enkele risicofactoren die kunnen bijdragen aan oogmigraine, en die je, als je er vaak last van hebt, beter kunt vermijden:
- Constante stress.
- Bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, kaas, alcohol en kunstmatige zoetstoffen.
- Lange tijd naar een scherm kijken of tv kijken.
- Hoge bloeddruk.
- Gebruik van hormonale anticonceptie.
- Voorover buigen.
- Verblijf op grote hoogte.
- Uitdroging.
- Lage bloedsuikerspiegel.
- Extreme hitte.
- Stoppen met roken.
Door deze factoren te vermijden, kun je de kans op oogmigraine wellicht verkleinen.