Hoe havermout je tuin kan transformeren: praktische tips van een ervaren tuinier

Er is niets zo frustrerend voor een tuinier als slakken die alles opvreten. Gelukkig zijn er online verschillende tips en huisremedies, waaronder een verrassende: havermout. Maar hoe werkt dat nou precies?

Havermout als slakkendoder
Om je planten vrij te houden van slakken, bestaat er een eenvoudige truc die effectief kan zijn. Ontdek waarom het neerzetten van een kommetje havermout in je tuin een goed idee kan zijn.

Het klinkt misschien gek, maar havermout is een prima manier om slakken op afstand te houden, zonder ze te schaden. Dit is vooral fijn voor degenen die hun tuin op een dier- en milieuvriendelijke manier beheren. Slakken houden stiekem van havermout en kunnen daardoor je andere planten vaker met rust laten. Zo lok je ze weg van je geliefde plantjes naar een plekje waar ze geen schade kunnen aanrichten.

Sterk aanbevolen: gebruik havermout!
Je kunt havermout strooien op plekken in je tuin die je minder belangrijk vindt, bijvoorbeeld in een leeg bloembed. Met een beetje geluk zorgen de slakken dan minder voor schade aan je groenten en bloemen. Een alternatief is wat havermout weken in water en dit bij de planten te zetten die je wilt beschermen.

De bedoeling is niet om de slakken te voeren. De havermout werkt meer als een lokmiddel. Als je ziet dat er veel slakken bij elkaar komen, kun je ze oppakken en ergens anders neerzetten, ver weg van je tuin. Pas wel op dat je vooral naaktslakken verwijdert. Andere soorten, zoals tijgerslakken of huisjesslakken, kunnen nuttig zijn.

Andere manieren om je tuin te beschermen
Als je geen havermout hebt, zijn er andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt proberen. Denk aan een stukje komkommer of geweekte boterhammen. Slakken kiezen meestal voor het makkelijkste voer. Een bordje met iets lekkers is veel aantrekkelijker dan de moeite doen om in jouw planten te knagen, of het nu havermout, komkommer of brood is.

Heb je last van slakken tussen je planten? Deel in de reacties welke methodes jij gebruikt en of je al eens havermout geprobeerd hebt.