Yoghurt is al eeuwenlang een geliefd ingrediënt en je vindt het vast regelmatig terug in de koelkast. Vooral in de zomer eten veel mensen graag een bakje yoghurt met vers fruit als ontbijt. Yoghurt is veelzijdig en wordt niet alleen tijdens het ontbijt gegeten, maar komt ook goed van pas in allerlei andere gerechten, van zoet tot hartig, en zelfs als onderdeel van sauzen en dressings. Het is belangrijk om bij het kopen van yoghurt te letten op de houdbaarheidsdatum om te voorkomen dat je een pot vol schimmel hebt.
Onderstaande afbeelding van een yoghurt geeft daar een indruk van:
Wat betekent het nu precies als er een houdbaarheidsdatum op een product staat? Dat is de periode waarin de producent de beste kwaliteit van het product garandeert. Na deze datum kunnen smaak en textuur veranderen, maar het betekent niet automatisch dat de yoghurt niet meer goed is. Als je de yoghurt op de juiste manier bewaart, zou hij vaak zelfs na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten zijn. Zorg er wel voor dat je altijd goed kijkt of de yoghurt nog in orde is voordat je hem eet.
Het is interessant om te weten dat onderzoek uit Frankrijk aantoont dat alle soorten yoghurt nog een aantal dagen na de houdbaarheidsdatum veilig gegeten kunnen worden. Sommige yoghurts kunnen zelfs na drie weken nog goed zijn! Vooral natuurlijke yoghurts behouden hun voedingsstoffen en fermenten langer, wat belangrijk is voor de gezonde groei van bacteriën. De belangrijkste verandering is een verlaging van de pH-waarde, wat invloed kan hebben op de smaak.
Maar als je schimmel ziet op je yoghurt na de houdbaarheidsdatum, dan is het tijd om hem weg te gooien. Het is dan niet veilig meer om te eten en kan leiden tot voedselvergiftiging. Dat kan vervelende klachten geven zoals misselijkheid, overgeven, buikkrampen, koorts en uitdroging.
Had je al eens gehoord van deze feiten?