
Een airfryer is ideaal als je gezonder wilt koken. Toch kan het resultaat tegenvallen als je een paar basisregels overslaat. Hoe haal je er het meeste uit? Hieronder vind je handige tips.
Waarom is een airfryer zo interessant? Uit onderzoek in de European Journal of Lipid Science and Technology blijkt dat je er tot zo’n 70% minder vet mee gebruikt dan met een traditionele frituurpan. Dat scheelt ongeveer 45 kilocalorieën per 100 gram friet. Ook blijven antioxidanten en vitamine C beter behouden dan bij gewoon frituren.

1. Mandje overladen
Het is verleidelijk om het mandje tot de rand te vullen, maar dan wordt je eten minder knapperig en gaart het ongelijk. Geef alles wat ruimte zodat de hete lucht er goed langs kan.

2. Niet voorverwarmen
Net als bij een oven is het slim om je airfryer eerst op temperatuur te laten komen. Voorverwarmen zorgt voor gelijkmatiger garen en een krokantere bite.
3. Halverwege niet omschudden
Schud het mandje halverwege even om of keer de stukken om. Zo worden alle kanten mooi bruin en voorkom je zachte plekjes.

4. De verkeerde snacks kiezen
Niet alle snacks die je frituurt, werken ook in een airfryer. Kies varianten die speciaal geschikt zijn voor de airfryer voor een beter resultaat.
5. Niet schoonmaken voor de eerste keer
Heb je net een nieuwe airfryer? Haal alle beschermingsmaterialen weg en maak de mand en accessoires even schoon voordat je ‘m voor het eerst gebruikt.

6. Scherpe tools gebruiken
Prik niet met metalen vorken of messen in je eten in het mandje: zo beschadig je de antiaanbaklaag. Gebruik liever siliconen of houten keukentools.
7. Te weinig ruimte rondom
Zet je airfryer niet pal tegen de muur. Het apparaat circuleert hete lucht en heeft ruimte nodig om warmte kwijt te kunnen en goed te blijven werken.
8. Helemaal geen olie gebruiken
Een airfryer heeft veel minder olie nodig, maar soms helpt een klein beetje juist voor een mooi bruin korstje en om uitdroging te voorkomen. Gebruik een dun laagje of een paar sprays.

9. Bakpapier in het mandje leggen
Bakpapier kan de luchtstroom blokkeren en daardoor het resultaat verslechteren, met bovendien risico op hitteproblemen. Laat het daarom achterwege.
10. Groenten te klein snijden
Piepkleine of superlichte stukjes vliegen door de luchtstroom heen en drogen uit. Snijd groenten in wat grotere, gelijkmatige stukken voor de beste garing.
Kortom: let op deze punten als je met de airfryer aan de slag gaat. Door deze fouten te vermijden, worden je gerechten krokant, smaakvol en consistent gaar.