Het geheim achter de heerlijke smaak van restaurant-rijst onthuld!

Rijst koken lijkt misschien simpel: je kookt wat water, gooit er rijst bij en laat het sudderen. Toch blijkt het vaak lastig om die perfecte, luchtige korrels te maken. Waarom is de rijst in restaurants altijd een stuk lekkerder dan degene die jij op tafel zet?

Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen jouw rijst al aanzienlijk verbeteren. Maar wat is nu echt het geheim voor rijst zoals die in restaurants?

Spoelen en weken

Vroeger waste men rijst om steentjes en vuil te verwijderen. Dat hoeft tegenwoordig niet meer, maar spoelen is nog steeds belangrijk. Als je rijst niet spoelt, ontstaat er tijdens het koken veel schuim door het zetmeel dat vrijkomt. Spoel je rijst grondig totdat het water helder is om overtollig zetmeel, dat zorgt voor plakkerige boel, weg te krijgen. Bij bruine rijstsoorten zoals zilvervliesrijst, Basmati, Jasmine of Texmati, is het goed om de rijst 30 minuten tot een uur te laten weken.

De juiste hoeveelheid water

Water-rijstverhouding is cruciaal voor goedgekookte rijst. Mensen volgen vaak de verpakking, maar dat leidt niet altijd tot het beste resultaat. Voor lange korrelrijst zoals Basmati en Jasmine gebruik je 360 tot 420 milliliter water per 175 gram rijst. Voor bruine rijst neem je daarentegen zo’n 480 milliliter water per 175 gram rijst.

Gebruik een goede pan

Het soort pan doet er ook toe. Zorg dat je een pan met een dikke bodem gebruikt, die houdt warmte beter vast en verspreidt het gelijkmatiger. Een dunne bodem kan ervoor zorgen dat de rijst ongelijkmatig gaart.

Met deze stappen in gedachten ben je klaar om met koken te beginnen.

Ga naar de volgende pagina