Pel eieren razendsnel met deze keukenhack: een druppel hiervan in het kookwater doet wonderen

Eieren pellen een ramp? Met deze simpele hack gaat het wél goed

Maak je vaak eieren voor een salade, broodje of spread en eindig je met halve eiwitten en schil overal? De schaal blijft vastzitten, het eiwit scheurt en je houdt een gehavend ei over. Zonde, want je wil ook dat het er mooi uitziet. Goed nieuws: met een kleine toevoeging aan het kookwater glijdt de schaal er bijna in één keer af.

Eieren zijn gezonder dan je misschien denkt

Jarenlang kregen eieren de schuld van een hoge cholesterol, maar nieuw onderzoek zet dat recht. In een gebalanceerd eetpatroon passen eieren prima. Ze zitten vol hoogwaardige eiwitten, B-vitamines, vitamine D, selenium en nog wat andere handige mineralen. Het echte struikelblok is meestal het pellen: hoe krijg je een strak ei zonder stukken eiwit kwijt te raken?

Citroen erbij: zo doe je dat

Na veel uitproberen kwamen thuischefs met een verrassend simpele oplossing. Gooi een paar plakjes citroen in het kookwater of voeg ongeveer een eetlepel citroensap toe. Door het zuur verandert de pH, waardoor het vliesje onder de schaal minder aan het eiwit kleeft. Gevolg: de schaal laat makkelijk los en jij houdt een mooi, heel ei over.

Heb je citroen liggen? Top. Geen verse in huis? Een klein scheutje citroensap uit een fles is ook goed. Doe het erbij zodra je de eieren op het vuur zet; verder hoef je niks speciaals te doen.

Zo voorkom je barsten in de pan

Leg eieren niet in kokend of al erg heet water. Door die hitteklap kunnen ze scheuren. Begin met koud water, zet het vuur middelhoog en warm rustig op. Laat het daarna zachtjes pruttelen. Kookt het te heftig, dan botsen de eieren tegen de pan en ontstaan er sneller barstjes.

Kooktijden: van lopend tot hard

Start met tellen zodra het water zachtjes kookt. Handige richtlijnen:
– 3 tot 4 minuten: heel zacht, met vloeibare dooier.
– Ongeveer 5 minuten: romige, “jammy” dooier.
– Rond 8 minuten: stevig eiwit en nog smeuïge dooier.
– 9 tot 10 minuten: volledig gestold, ideaal voor salades of gevulde eieren.

Na het koken: snel koelen en slim pellen

Haal de pan op tijd van het vuur en giet het hete water weg. Laat de eieren direct schrikken onder koud stromend water of leg ze kort in een ijsbad. Zo stopt het garen, krimpt het ei een tikje en komt de schaal makkelijker los. Tik het ei rondom, rol het zachtjes onder je handpalm en begin met pellen aan de brede kant waar het luchtkamertje zit.

Hoe zie je dat een ei te lang heeft gekookt?

Zie je een grijsgroene rand om de dooier, dan is het te lang gekookt. Dat komt door oxidatie van zwavelverbindingen uit het eiwit. Je kunt het nog prima eten, maar voor de beste kleur en smaak blijf je binnen de kooktijden en koel je de eieren meteen terug.

Nog een tip

Superverse eieren pellen lastiger dan eieren die een paar dagen oud zijn. Voor het strakste resultaat gebruik je dus liever eieren die al even in de koelkast liggen. Met een scheutje citroen in het kookwater krijg je ze bijna altijd moeiteloos van hun jasje.

Kort gezegd

Met wat citroen in het kookwater, rustig koken en goed timen pel je eieren zonder gedoe. Je eieren blijven heel, zien er top uit en je gooit geen eiwit weg. Makkelijk, snel en superpraktisch.