Op welke leeftijd stoppen met samen slapen met je kind? Deel je mening!

Ouders moeten heel wat keuzes maken, zoals beslissen hoe en waar hun kinderen slapen. Veel mensen vinden samen slapen met hun kindje geweldig, maar hoe lang is dit eigenlijk verstandig? We onderzoeken wat er wordt aanbevolen over samen slapen en wanneer je misschien moet heroverwegen.

Samen slapen met je kind heeft verschillende voordelen. Het is niet alleen gezellig, maar het draagt bij aan je eigen welzijn én dat van je kleine. Deskundigen zeggen zelfs dat het erg nuttig kan zijn om gedurende de eerste drie jaar je kindje dicht bij je te laten slapen.

Wat is er zo fijn aan Samen Slapen?

Je hebt vast wel eens gehoord hoe samen slapen stress kan verminderen, zowel bij jou als bij je baby. Kinderarts Nils Bergman van de Universiteit van Kaapstad vindt dat pasgeborenen veel baat hebben bij slapen in direct contact met hun moeder. Het lijkt er zelfs op dat het je nachtrust en de gezondheid van het hart positief beïnvloedt als je kleintje dichtbij je slaapt.

Als je baby in een wiegje of aparte kamer slaapt, kan dat het stressniveau bij je kindje verdrievoudigen in vergelijking met wanneer het naast je ligt.

Tot Drie à Vier Jaar is het Ideaal

Het delen van de slaapplek is niet alleen iets voor baby’s. Bergman raadt aan om hiermee door te gaan tot je kind zo’n drie tot vier jaar is. Dit zou niet alleen de band tussen jou en je kind versterken, maar ook een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Een interessante claim is dat kinderen die op latere leeftijd niet bij hun ouders slapen, mogelijk meer kans lopen op gedragsproblemen, al is er nog geen hard bewijs voor deze stelling.

Dat brengt ons bij een belangrijke vraag: tot welke leeftijd is het goed om deze fijne slaapmomenten met je kind te delen? Hoeveel geniet je er zelf van, of wanneer vind je het beter om ermee te stoppen? Deel gerust je ervaringen of plannen in de reacties!