Om dit te ontrafelen, moeten we het verschil tussen de ‘vervaldatum’ en de ’ten minste houdbaar tot-datum’ snappen. De datum die de fabrikant op de verpakking zet, is een garantie voor de beste kwaliteit. Smaak en consistentie kunnen na deze datum wat veranderen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je de yoghurt niet meer op kunt. Wordt de pot yoghurt nog altijd goed gekoeld bewaard, dan kun je hem vaak nog wel eten. Belangrijk is wel dat je het even checkt op verschijnselen die op bederf wijzen.
Leuk om te weten: uit een Frans onderzoek is gebleken dat yoghurtsoorten ook na de officiële houdbaarheidsdatum nog prima te eten zijn, sommige zelfs tot drie weken erna! Vooral natuurlijke yoghurt kan langer mee en behoudt zijn voedingsstoffen en melkfermenten, wat goed is voor de groei van gezonde bacteriën. Wat vooral verandert bij oudere yoghurt, is de zuurgraad, dat kan invloed hebben op hoe het smaakt.
Als er echter schimmel op je yoghurt zit na die houdbaarheidsdatum, gooi het dan gelijk weg. Het risico op een voedselvergiftiging is niet de moeite waard. Dit kan leiden tot symptomen als misselijkheid, overgeven, buikpijn, krampen, hoge koorts en in sommige gevallen zelfs uitdroging.
Al bekend met dit feitje?