In de sixties, seventies en eighties van de vorige eeuw, werd de Nederlandse snackcultuur flink door elkaar geschud met een heerlijke mix van oude favorieten en splinternieuwe hapjes. In de jaren 60 werd de bitterbal de ultieme kroeghap, terwijl iedereen ineens om was van de stroopwafel. Het daaropvolgende decennium trakteerde ons op een revolutie in de snackbar met de introductie van kroketten en frikandellen, en niet te vergeten, de introductie van de vlaflip werd een feit. De eighties gooiden er nog een schepje bovenop met de komst van de negerzoen, de kipkorn en de kipnugget, maar ook de eeuwige favorieten poffertjes en pannenkoeken bleven massaal de harten verwarmen. Al deze snacks laten goed zien hoe gevarieerd de Nederlandse eetcultuur wel niet is, waar oud en nieuw naadloos in elkaar overlopen en waar deze lekkernijen nog steeds staan als culinaire iconen van die tijd.
Een lekkernij die ooit de harten wist te veroveren, blijft in de gedachten van zijn fans. Die mysterieuze spread, gedrenkt in nostalgie, gaf een exotisch tintje aan menig ontbijt of lunch. Zijn unieke smaak, vermengd met de herinneringen van velen, vormt nog steeds een raadselachtige ervaring voor wie het destijds proefde.
Weet je wat dit is, als je naar de foto kijkt?
Scroll verder voor het antwoord.