Wanneer zeg je dag tegen je yoghurt?
Om hier antwoord op te geven, is het belangrijk om het onderscheid te kennen tussen ’ten minste houdbaar tot’- en ’te gebruiken tot’-data. Die eerste datum geeft aan wanneer de fabrikant denkt dat het product nog in topvorm is. Maar blijkt na die datum bij goed bewaren je yoghurt nog totally okay? Dan kun je ‘m in veel gevallen nog prima eten. Het toverwoord hier is kwaliteitstest: ziet het er goed uit en ruikt het nog lekker vers? Dan kun je het vaak nog zonder zorgen oppeuzelen.
Wat grappige info: uit Frans onderzoek blijkt dat verschillende soorten yoghurt vaak zelfs een aantal dagen na de houdbaarheidsdatum nog te eten zijn. En er was zelfs yoghurt die na drie weken nog steeds niemand ziek maakte. Dat onderzoek liet zien dat voornamelijk pure yoghurts langer lekker blijven en nog steeds bomvol goede voedingstoffen en melkfermenten zitten die bijdragen aan een gezonde darmflora. Een ding wat verandert bij oudere yoghurt, is dat de pH-waarde kan dalen, waardoor de smaak een beetje anders kan worden.
Maar let op: als je schimmel op je yoghurt ziet, moet je die echt niet meer nemen. Dan loop je een flink risico op een voedselvergiftiging, met kans op misselijkheid, overgeven, buikpijn en krampen, hoge koorts en in de slechtste scenario’s zelfs uitdroging. En daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten.
Dus, hoe lang kun je dat bakje yoghurt na de houdbaarheidsdatum nog snacken? Dat hangt echt af van hoe je het bewaard hebt en in wat voor staat het verkeert, maar als dat allemaal snor zit, kun je vaak nog wel een tijdje genieten van een veilige en lekkere yoghurt. Houd er wel rekening mee dat er signalen kunnen zijn die je vertellen wanneer het echt tijd is om vaarwel te zeggen.