Onze vriezer is echt een redder in nood, omdat het onze maaltijden voor dagen, weken of zelfs maanden (en soms per ongeluk jaren!) vers houdt. Het is zeker een uitkomst voor ijsjes, maar er zijn echt een paar dingen die je beter niet kunt invriezen. Ze kunnen niet goed tegen de kou of zijn gewoon niet gemaakt om te bevriezen. Wil je weten welke items het zijn? Ik was zelf verbaasd dat nummer 3 absoluut niet geschikt is voor in de vriezer!
1. Champagne
Heb je ooit zin gehad in superkoude champagne, misschien voor Oud en Nieuw of een feestje, en realiseerde je je dat je vergeten was hem koud te zetten? Dan denk je misschien aan de vriezer als snelle oplossing. Maar serieus, doe dat niet! De koolzuur in de champagne kan namelijk zorgen dat de fles explodeert, waardoor je hele vriezer onder de champagne zit en er scherven kunnen ontstaan. Dus, het is beter om een ijsemmer met water en ijsblokjes te gebruiken om je champagne te koelen.
2. Eieren
Eieren zijn een echt no-go voor in de vriezer. Ze kunnen gaan uitzetten als ze bevriezen, schadelijke bacteriën kunnen ontstaan en de schaal kan barsten. En zeg nou zelf, bevroren ei is niet echt aantrekkelijk, toch?
3. Gefrituurd voedsel
De lekkere knapperige snacks zoals frietjes of krokante kip, smaken echt minder als je ze na het frituren probeert in te vriezen. Dat crunchy laagje, waar je zo van geniet, wordt zompig als je het opnieuw invriest.
Het is gewoon beter om je gefrituurde lekkernijen meteen op te peuzelen. Natuurlijk kun je wel diepvriesfrieten in de vriezer bewaren, zolang ze nog in de originele verpakking van de winkel zitten!
4. Yoghurt
Nee, het wordt geen bevroren yoghurt zoals je misschien zou denken. Als je verse yoghurt invriest, verandert de consistentie behoorlijk en wordt hij meer als kwark. Daarnaast kan het schiften als het ontdooit.
Bevroren en dan ontdooide yoghurt kan klonterig en waterig worden, met de kans op een enigszins zure smaak. Mocht je het niet erg vinden van structuur te veranderen, kun je het nog steeds eten.
5. Bier
Bier is ook iets dat je niet in de vriezer wilt stoppen. Er kan druk ontstaan waardoor een blik kan vervormen of zelfs exploderen, waardoor het bijna niet meer drinkbaar is.
Bier in glazen flesjes kan ook een probleem vormen; het glas kan breken of de dop kan eraf schieten. Mocht je een bevroren blikje bier hebben dat wel heel is gebleven, probeer het dan langzaam in de koelkast te ontdooien en open het voorzichtig als je het wilt drinken!
6. Avocado
Veel mensen denken misschien dat avocado’s invriezen een goed idee is, maar dat is het echt niet. Natuurlijk kan het, maar de smaak, kleur en textuur worden zo veel minder. Je avocado wordt bruin en bitter!
Daarnaast wordt het vruchtvlees zacht en slijmerig; dus niet meer de verse smaak waar je op hoopt. Het is mogelijk om in te vriezen, maar verwacht geen topresultaat!
7. Ontdooid vlees
Soms ontkom je er niet aan om vlees te ontdooien voor een maaltijd. Maar goed om te weten: als vlees of vis eenmaal ontdooid is, mag je het niet opnieuw invriezen. Het herhaaldelijk invriezen en ontdooien kan de kans op voedselvergiftiging flink vergroten!
Helaas betekent het dat plannen veranderen soms, en het geplande diner niet doorgaat – dat overkomt iedereen weleens. Maar vlees en vis kunnen echt niet opnieuw de vriezer in.
8. Kaas
Kaas in de vriezer stoppen doet wonderen voor de structuur, maar niet op een goede manier. Kaas wordt kruimelig en verliest een deel van zijn smaak en textuur door de ijskristallen die zich vormen bij lage temperaturen. Vooral verse kazen zoals Queso Fresco of Brie worden hier echt niet beter van.