Laten we eerst verduidelijken wat er met ‘vervaldatum’ en ‘THT-datum’ wordt bedoeld. De houdbaarheidsdatum is de periode waarin de producent de beste kwaliteit garandeert. Na deze datum kunnen smaak en textuur iets veranderen, maar dat betekent niet direct dat het niet meer goed is. Als je yoghurt na de houdbaarheidsdatum nog goed bewaart, kun je het meestal nog veilig eten. Check het product altijd goed op eventuele tekenen van bederf voor je het opeet.
Wist je dat een studie in Frankrijk liet zien dat allerlei soorten yoghurt vaak nog enkele dagen na hun THT-datum gegeten kunnen worden? Sommige bleken zelfs na drie weken nog prima te zijn! Vooral natuurlijke yoghurt kan een langere houdbaarheid hebben en behoudt z’n voedingsstoffen en goede bacteriĆ«n. Wel kan de Ph-waarde dalen, wat de smaak wat verandert.
Zie je na de houdbaarheidsdatum schimmel verschijnen, dan kun je het beter niet meer eten. Het risico op voedselvergiftiging wordt dan groter, met mogelijke klachten zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn, krampen, hoge koorts en misschien uitdroging.
Wist je dat al?