Let op: gevaarlijke bacterie in oer-Hollands product bij Albert Heijn, waarschuwt NVWA

Albert Heijn waarschuwt je dringend om een specifieke haringfilet niet meer te eten. In dit product kan de bacterie Listeria monocytogenes zitten, een ziekteverwekker die in ernstige gevallen levensgevaarlijk is. De supermarkt en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn duidelijk: niet consumeren.

Het betreft gerookte haringfilet van het AH-huismerk met als THT 20 december 2025, meldde Hart van Nederland. De betrokken verpakkingen zijn vermoedelijk verkocht tussen 3 en 8 december. Heb je het product thuis? Breng het dan terug naar de winkel. Je krijgt het volledige aankoopbedrag terug; dit kan ook via de online klantenservice.

De NVWA deelde de waarschuwing via haar eigen kanalen en onderschrijft de oproep van Albert Heijn om het product beslist niet te eten.

Het is niet de eerste keer dat de keten met een mogelijke listeriabesmetting kampt. Eerder dit jaar werd al een ander haringproduct teruggehaald, omdat ook daar besmetting niet viel uit te sluiten. Dat artikel lag bovendien bij meerdere supermarkten in het schap.

De bacterie Listeria monocytogenes is wijdverspreid in de natuur, maar vormt vooral risico’s voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Volgens het Voedingscentrum sterven jaarlijks enkele Nederlanders aan een besmetting. Voor zwangere vrouwen zijn de gevolgen nog ernstiger: een infectie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Het probleem speelt breder in de supermarktwereld. Zo riep ALDI eind november nog gerookte forelfilet terug vanwege hetzelfde besmettingsgevaar.