Zijn Supermarkt Zwarte Olijven Echt?
Heb je wel eens zwarte olijven uit de supermarkt gekocht? Hoewel ze die diepe zwarte kleur hebben, zijn ze feitelijk niet ‘natuurlijk’ zwart. In de natuur zijn glanzende, pikzwarte olijven niet te vinden. Lees verder om hier meer over te leren.
Het Verschil tussen Groene en Zwarte Olijven
Zoals eerder besproken, komen groene en zwarte olijven niet van verschillende olijfbomen. Binnen de olijvenfamilie (Oleaceae) is er maar één soort boom die eetbare olijven produceert: de Olea Europaea.
Waarom zijn Olijven Groen of Zwart?
De kleur van olijven verandert als ze rijpen. Groene olijven worden geplukt voordat ze rijp zijn, meestal in september of oktober. Zwarte olijven daarentegen zijn rijp en worden enkele maanden later verzameld, doorgaans tussen december en januari. Hun kleur kan variëren van diepbruin tot paars, maar nooit helemaal zwart. Omdat zwarte olijven langer rijpen, krijgen ze een zachtere textuur en een intensere smaak, wat ze vaak duurder maakt.
Waarom Vroeg Oogsten?
Waarom dan niet wachten tot de olijven rijp zijn? Simpelweg om tijd en geld te besparen. Rijpe olijven vallen vaak van de boom en kunnen gaan rotten, wat verlies betekent. Door eerder te plukken, worden deze risico’s beperkt en blijven de kosten lager. Bovendien kost het langer laten hangen van olijven meer tijd en geld.
Hoe ‘Zwarte’ Olijven Gemaakt worden
Er is een snellere en goedkopere manier om aan zwarte olijven te komen. Onrijpe, groene olijven worden vaak chemisch behandeld om als ‘zwarte’ olijven verkocht te worden. Hierbij wordt bijtende soda gebruikt, wat ook als gootsteenontstopper toegepast wordt, om hun bittere smaak weg te nemen. Vervolgens worden ze donker gekleurd met ijzergluconaat (E579), wat hen de zwarte tint geeft die je in de winkels ziet.
Slotwoord
Dus, als je de volgende keer zwarte olijven in de supermarkt koopt, weet je dat ze een chemisch proces hebben doorgemaakt en eigenlijk niet ‘echt’ zwart zijn. Dit inzicht kan je laten nadenken over voedselmarketing en hoe je naar je eten kijkt.
(Bron artikel: 24kitchen)