Ontmaskerd: slimme trucs van all you can eat-restaurants die je porties stiekem beperken

Zijn All You Can Eat-zaken echt die goedkope walhalla’s van eten die ze beloven te zijn? We laten ons graag lokken door het idee dat je voor een schappelijke prijs onbeperkt kunt blijven opscheppen. Maar staan we eigenlijk wel stil bij de slimme trucs waarmee deze restaurants ons proberen te misleiden?

Als je geregeld bij zo’n All You Can Eat-restaurant zit, herken je vast dat opgeblazen gevoel achteraf en misschien de dag erna wat extra winderigheid. Terwijl je voor de derde keer langs het buffet loopt, vraag je je stiekem af of je nog wel echt geniet. Onbeperkt mogen eten maakt je niet automatisch blijer; je eet al snel meer dan je eigenlijk wilt. Toch blijven we gaan, omdat drie volle borden voor een vaste prijs als een goede deal klinkt. Maar is dat wel terecht?

Deze zaken zijn er meester in om je het idee te geven dat je enorm veel krijgt voor weinig geld. Maar onderzoek van de Amerikaanse Cornell University laat iets opvallends zien…

Betere kwaliteit

In een studie van Cornell kregen twee groepen exact hetzelfde buffet, maar ze betaalden een ander bedrag. Wat bleek? De groep die meer betaalde, beoordeelde het eten hoger. Betaalde je minder voor precies hetzelfde eten, dan was je minder tevreden en vond je de kwaliteit lager.

Daarmee spelen All You Can Eat-restaurants in op je psychologie: door de prijs op te schroeven, lijkt het eten vanzelf beter. Of je zo’n maaltijd als ‘top’ of ‘mwah’ ervaart, zit dus voor een groot deel in je hoofd.

Nog een handige truc die ze gebruiken om je minder te laten eten: kleinere porties aanbieden. Onderzoek laat zien dat we minder opscheppen wanneer er minder voor onze neus ligt. Misschien is een à la carte-restaurant dus een slimmer idee. Dan kies je bewust, proef je echt wat je bestelt en mis je de listige spelletjes die bij All You Can Eat vaak meespelen.