Rayan, een man van 40, uit een vraag die veel Nederlanders ofwel een lach bezorgt of hun verbaasd naar hun voorhoofd doet grijpen: “Waarom eten Nederlanders toch stamppot? Daar zit volgens mij echt geen smaak aan!” Hij groeide op in een multiculturele buurt, waar hij de mogelijkheid had om allerlei verschillende, smaakvolle gerechten van over de hele wereld te proeven.
Zelfs na jaren in Nederland te wonen, blijft hij zich verwonderen over waarom de simpele stamppot zo geliefd is bij de Nederlanders. Voor hem blijft het mysterie. Hij ziet stamppot als niet meer dan aardappelpuree met hier en daar wat groente en soms een stukje worst. “Ik heb ontzettend veel respect voor de Nederlandse cultuur, maar stamppot, daar zal ik waarschijnlijk nooit fan van worden,” zegt hij met een vleugje ongeloof.
Met regelmatige verwondering deelt hij zijn gedachten over de populariteit van stamppot met zijn vrienden. Voor Rayan lijkt het gerecht ongekruid, zonder de gelaagdheid die hij gewend is uit zijn eigen cultuur en die van zijn vrienden.
“Als ik stamppot eet, lijkt het alsof er iets ontbreekt,” legt hij uit. “Het voelt als een gerecht dat nog niet helemaal af is.” Voor Rayan is eten veel meer dan alleen maar brandstof; het is een reis vol rijke, gelaagde smaken. Stamppot valt voor hem in de categorie ’te simpel’.
Toch zijn de reacties van zijn Nederlandse vrienden vaak verrassend als hij zijn mening deelt. “Ze kijken dan met een soort verbazing,” lacht hij. “Voor hen is stamppot echt zoiets van huiselijke gezelligheid, iets wat herinneringen aan vroeger oproept. Ze vertellen dan over die koude winternachten wanneer ze als kind genoten van een warme maaltijd met hun familie. Het voelt voor hen aan als thuiskomen.”
Hij begrijpt wel dat stamppot voor veel mensen een emotionele waarde heeft, maar dat verklaart nog steeds niet waarom het zo gewaardeerd wordt. “Vrienden van mij zeggen dat juist die eenvoud de kracht is,” zegt Rayan. “Ze vinden dat de aardappels, groenten, en het vlees puur zijn qua smaak en dat je verder niets nodig hebt. Maar ik ben nu eenmaal iemand die eten met meer kruiden en specerijen waardeert. Voor mij mag er wel een pittig of kruidig element in zitten.”
Zijn vrienden lachen vaak en dagen hem uit om de stamppot zelf op te peppen. “Ik heb ’t al geprobeerd met wat knoflook en een beetje komijn, maar zelfs dan blijft het voor mij wat flauw,” grinnikt hij.
Ga verder met lezen op de volgende pagina