Als je in de supermarkt rondloopt, valt het je vast op dat eieren niet in de koeling liggen. Dit kan vragen oproepen over hoe veilig en hoe lang deze producten houdbaar zijn. Waarom gaan deze niet de koeling in zoals andere bederfelijke waar? Het antwoord ligt in de verschillen in hoe eieren wereldwijd worden geproduceerd en opgeslagen.
Eierschalen zijn van nature poreus en bevatten minuscule luchtzakjes. Die zakjes beschermen het ei door vochtverlies tegen te gaan en de inhoud te beveiligen. In veel Europese landen, zoals Nederland, blijven de eieren onbehandeld als ze de winkel in gaan. Ze worden niet gewassen zodat de natuurlijke buitenlaag, die ‘bloom’ of ‘cuticula’ heet, blijft zitten. Deze laag voorkomt dat bacteriën binnenkomen.
In de Verenigde Staten worden eieren vaak wél gewassen, waarbij deze beschermlaag verdwijnt. Door de wasbeurt worden vuil en potentiële bacteriën verwijderd, al wordt de schaal kwetsbaarder. Hierdoor moeten ze in de VS en enkele andere gebieden in de koeling om bederf te voorkomen en bacteriegroei tegen te gaan.
Moet je eieren nou koelen of niet?
In gebieden waar de eieren onbehandeld blijven en hun natuurlijke buitenlaag behouden, is koeling niet nodig. Sterker nog, koeling kan averechts werken, doordat de luchtzak in de schaal kan uitzetten en zo bacteriën kan toelaten. Daarom worden ze buiten de koelkast bewaard, wat de originele smaak en kwaliteit waarborgt.
Aan de andere kant, in landen waar eieren worden gewassen en gekoeld, is het belangrijk om ze ook thuis koel te houden. Dit is essentieel om ze goed en veilig te bewaren. Het koude bewaren zoals aangegeven op de verpakking is hierbij heel belangrijk.
Dus, hoe eieren in de supermarkt worden bewaard, is sterk afhankelijk van lokale regels voor voedselveiligheid en de manier van eierproductie. Het is handig om deze verschillen te kennen en de adviezen van producenten en autoriteiten op te volgen. Zo weet je zeker dat je eieren vers en veilig blijven om te eten.