Het klassieke ei maakt plaats
Bij het ontbijt zijn we gewend om een bruin ei op ons bord te hebben. Echter, dit gaat veranderen; supermarkten vervangen de bruine eieren van hun eigen merken door witte eieren. Het lijkt erop dat de tijd van het bruine ei bijna voorbij is. Binnenkort zullen bruine eieren helemaal uit de schappen verdwijnen. Maar wat zit er achter deze verandering? En wat is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren?
Witte eieren: voordeliger en milieuvriendelijker
Lidl begon als eerste met het verwijderen van bruine eieren uit de schappen, en nu kun je bij Albert Heijn waarschijnlijk ook alleen maar witte eieren vinden. De reden voor deze overstap is financieel: voor boeren kost de productie van witte eieren ongeveer 9% minder. De kippen hebben namelijk minder voer nodig, wat de productie voordeliger maakt.
Witte eieren hebben ook een ecologisch voordeel. De kippen die deze eieren leggen, zijn efficiƫnter: ze leggen meer eieren en doen dit over een langere periode van tien weken. Hierdoor hoeven boeren de kippen minder vaak te vervangen, wat zorgt voor een duurzamere productie.
Witte en bruine eieren komen van verschillende kippenrassen. Albert Heijn biedt nu al voor 80% witte eieren aan onder hun huismerk. Maar waarom zou je kiezen voor een wit ei in plaats van een bruin ei? Veel Nederlanders zijn gehecht aan bruine eieren omdat ze denken dat ze gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.
Klik op volgende om verder te lezen