Het traditionele ei verandert
Bij het ontbijt zijn we gewend om een bruin ei op ons bord te zien liggen. Maar dit gaat veranderen; supermarkten vervangen de bruine eieren van hun eigen merken door witte eieren. Het lijkt erop dat de dagen voor het bruine ei geteld zijn. Vrij snel zullen bruine eieren helemaal uit de schappen verdwijnen. Maar wat is de reden voor deze verschuiving? En wat is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren?
Witte eieren: voordeliger en groener
Lidl was de eerste die begon met het verwijderen van bruine eieren uit de schappen, en inmiddels kun je bij Albert Heijn waarschijnlijk alleen nog maar witte eieren vinden. De reden voor deze verandering is economisch: de productie van witte eieren is voor boeren ongeveer 9% goedkoper. De kippen hebben namelijk minder voer nodig, wat kosten bespaart.
Witte eieren hebben ook ecologische voordelen. De kippen die deze eieren produceren, zijn efficiƫnter: ze leggen meer eieren gedurende een langere periode van tien weken. Daardoor hoeven boeren hun kippen minder vaak te vervangen, wat het proces duurzamer maakt.
Witte en bruine eieren komen van verschillende kippenrassen. Albert Heijn biedt momenteel al 80% witte eieren aan onder hun eigen merk. Maar waarom zou je voor een wit ei in plaats van een bruin ei kiezen? Veel Nederlanders hebben een voorkeur voor bruine eieren omdat ze denken dat ze beter, diervriendelijker, en smakelijker zijn.
Klik op volgende om verder te lezen