Wees voorzichtig: de verborgen gevaren van het eten van zelf geplukte bramen

Het enthousiasme voor het plukken en eten van wilde bramen kan verstoord worden door een verborgen bedreiging die vaak over het hoofd wordt gezien. Het Voedingscentrum heeft recent een belangrijke waarschuwing afgegeven over deze populaire bezigheid. Ze wijzen op een onverwacht risico dat aan deze ogenschijnlijk onschuldige activiteit hangt: een specifieke parasiet op deze vruchten. Deze ongewenste gast draag de naam vossenlintworm, of wetenschappelijk Echinococcus multilocularis genoemd.

 

Deze kleine parasiet leeft meestal in vossen en andere roofdieren die je in de natuur tegenkomt. De grootte van deze parasiet zegt eigenlijk niks over de schade die hij kan veroorzaken. Ook mensen kunnen slachtoffer worden, net als sommige huisdieren zoals katten en honden. De gevaarlijke ziekte die kan ontstaan door deze worm heet alveolaire echinococcosis.

Lees snel verder …

 

In Oost-Groningen is er specifiek sprake van een toename in het aantal infecties met deze lintworm. Mensen die bosvruchten eten waar de parasietlarven op zitten, lopen een grotere kans op een mogelijk dodelijke infectie.

 

Liefhebbers van zelf geplukte bramen die ze bijvoorbeeld willen gebruiken in jam, worden geadviseerd om goed op te letten. Het beste is om deze vruchten eerst grondig te koken voordat je ze eet.

 

De dreiging van de vossenlintworm lijkt voorlopig niet te verdwijnen. Het blijft daarom cruciaal om voorzichtig te zijn, vooral met het eten van ongewassen, wilde vruchten in gebieden met verhoogd infectierisico.

Het is heel waardevol om deze belangrijke informatie te delen via sociale media zoals Facebook. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat meer mensen zich bewust worden van de risico’s van het eten van wilde bramen. Door deze kennis te verspreiden, kunnen we helpen om de gevaren bij het consumeren van deze vruchten zoveel mogelijk te verminderen.