Wanneer voeg je knoflook toe tijdens het koken? Volg deze tip, want de meeste mensen doen het anders!
Hoe voeg jij knoflook toe als je aan het koken bent? In veel recepten staat dat je eerst ui en knoflook samen moet bakken en daarna de andere ingrediënten toevoegt. Doe jij dat ook? Misschien moet je het eens anders proberen. Volgens knoflookteler Kees Huijbrechts is er namelijk een betere manier, zo vertelt hij aan Margriet.
Hoewel het vaak in recepten staat om eerst ui en knoflook te bakken, denkt Kees daar anders over. Knoflook doet veel goeds
Iedereen weet dat knoflook verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Het kan je immuunsysteem een boost geven, helpt tegen muggenbeten, verbetert je huid en gaat haaruitval tegen. Dit zijn slechts enkele voordelen van knoflook. Kees Huijbrechts bevestigt de indrukwekkende geneeskrachtige eigenschappen. “Een vriend van ons had laatst een koortslip. Ik adviseerde om de plek een paar keer per dag met knoflookvocht aan te stippen. De volgende dag was de koortslip weg.”
Krachtige eigenschappen
De geneeskracht van knoflook komt door allicine, een krachtig antibioticum dat diverse bacteriën kan bestrijden. Dit stofje komt vrij zodra je een knoflookteen breekt, hakt of perst. Echter, allicine verdampt snel omdat het een laag kookpunt heeft. “Bij verhitting gaat dit heilzame stofje snel verloren. Knoflook kan ook snel verbranden. Daarom is het beter om knoflook op het laatste moment toe te voegen, net als je doet met peterselie en koriander,” legt Kees uit.
De truc is om knoflook pas aan je gerecht toe te voegen wanneer het bijna klaar is, waardoor je de gezondheidsvoordelen maximaal benut. Zo blijft de allicine behouden en haal je het meeste uit dit gezonde ingrediënt.
Als je dit eenvoudige advies volgt, zul je merken dat je gerechten niet alleen lekkerder smaken, maar dat je ook profiteert van de gezonde voordelen van knoflook. Dus de volgende keer dat je aan het koken bent, denk er even aan voordat je de knoflook in de pan doet.