Zo voorkom je bittere knoflook: dit is het beste moment om het in de pan te doen

Wanneer voeg je knoflook toe tijdens het koken? Zo pak je het wél goed aan—de meesten gaan de mist in!

Hoe ga jij met knoflook om als je staat te koken? In heel wat recepten staat dat je ui en knoflook samen laat fruiten en daarna pas de rest toevoegt. Doe jij dat ook standaard zo? Dan is het tijd voor een kleine aanpassing. Volgens knoflookteler Kees Huijbrechts pakken we het namelijk verkeerd aan, meldt Margriet.

Hoewel veel recepten beginnen met het bakken van ui én knoflook, vindt Kees dat je het juist anders moet doen.Knoflook is hartstikke gezond

Dat knoflook goed voor je is, weten de meesten wel. Het kan je afweersysteem ondersteunen, helpt tegen muggenbeten, doet veel voor je huid en kan haaruitval tegengaan. En dat is nog maar een greep uit de voordelen. Kees Huijbrechts bevestigt dat knoflook bijzondere eigenschappen heeft. “Een vriendin van ons had laatst een koortslip. Ik zei dat ze de plek een paar keer per dag met knoflooksap moest aantippen. De dag erna was die koortslip weg,” vertelt hij.

Medicinale eigenschappen

De kracht van knoflook zit in allicine, een stof met een sterke antibacteriële werking. Dat komt vrij zodra je een teentje kneust, snijdt of perst. Alleen: allicine heeft een laag kookpunt en verdwijnt snel zodra knoflook te heet wordt. “Bij verhitting raak je dit werkzame stofje snel kwijt. En knoflook verbrandt bovendien razendsnel. Daarom kun je het beter helemaal aan het einde toevoegen, net zoals je dat doet met peterselie of koriander,” legt Kees uit.

De slimme truc is dus om knoflook later in het kookproces toe te voegen, zodat je zoveel mogelijk van die allicine behoudt en meer uit dit gezonde ingrediënt haalt.

Volg deze simpele tip en je merkt dat je gerechten niet alleen voller van smaak worden, maar dat je ook beter profiteert van de gezonde pluspunten van knoflook. Dus sta je weer achter de pannen? Denk dan even na voordat je de knoflook als eerste in de pan gooit.